February 27, 2024

Pergiatkan ekspot bukan mengharap FDI semata-mata

thumb_1

KUALA LUMPUR, 27 Feb - Tindakan segera untuk meneroka bidang pertumbuhan baharu perlu dilakukan seiring dengan pemerkasaan sektor utama serta peningkatan usaha mencari pasaran baru yang disuarakan Datuk Mohd Shahar Abdullah (BN-Paya Besar), yang juga pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai Kewangan dan Ekonomi disambut baik oleh usahawan dan pemain-pemain industri.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif BestPay Solution, Razrul Anwar Rusli berkata kesedaran daripada pihak kerajaan untuk tidak hanya ‘menggembar-gemburkan’ FDI (foreign direct investment) tetapi mempergiatkan dan merangsang pelaburan domestik adalah sesuatu yang bijak.

”Kita bukan lagi di era 80-an di mana kita keluar mencari pengilang untuk datang bina kilang dan bagi peluang kerja pada orang-orang kampung. Malaysia telah lebih maju dari itu dan sudah banyak syarikat-syarikat yang berdaya saing terutamanya bumiputera untuk kerajaan memangkin mereka ke peringkat global”, katanya yang menyediakan penyelesaian teknologi maklumat.

Razrul memberi contoh bagaimana kerajaan dahulu berjaya melahirkan unicorn bumiputera yang berjaya dari pelbagai bidang seperti Hitech Padu , Mesin Niaga, Sapura , Naza dan banyak lagi di mana mereka hingga kini boleh berdiri di atas kaki sendiri tanpa bantuan kerajaan.

”Tetapi syarikat-syarikat multinasional bumiputera ini haruslah sedar mereka perlu mengorak langkah ke luar dan mula ekspot produk atau servis mereka untuk psaran luar. Secara tidak langsung membantu negara dan keuntungan mereka lebih besar. Pasaran tempatan adalah untuk unicorn yang baru nak mula pula. Jika tidak bagaimana syarikat start up ingin bersaing dengan mereka ?”, jelas beliau lagi yang mana di sinilah peranan kerajaan perlu dimainkan sebagai regulator dalam memberi projek kepada syarikat-syarikat baru.

Mohd Shahar berkata pertumbuhan negara 2023 tidak mencapai sasaran 4.0 peratus, hanya 3.7 peratus, adalah akibat daripada penurunan dalam eksport negara.

Beliau berkata perlu ada rancangan untuk memperbaiki keadaan supaya baki dalam akaun semasa tidak terus aliran menurun.

“Saya percaya ini boleh dipertingkatkan jika prestasi eksport dikuasai oleh pembuatan produk berkualiti tinggi dan mengekalkan harga yang kompetitif, serta memacu inovasi dan produktiviti melalui penyelidikan dan pembangunan dalam sektor pembuatan bernilai tinggi,” tambahnya.

HUBUNGI SAYA

Alamat: No. 14-01, Jalan Langkasuka, Sri Anugerah, Larkin, 80350 Johor Bahru