April 1, 2020

Jangan dihalang 'makan', rakyat makin resah.

thumb_1

Perintah Kawalan Pergerakan (MCO - Movement Control Order) telah mengurangkan pendapatan restoran, peniaga kecil, dan pekerja dalam pelbagai industri.

Semua wajib akui: makanan adalah penting semasa MCO. Dan gangguan kepada rantaian bekalan makanan akan menjadi bencana.

Rantaian bekalan - restoran, pasar raya, penghantaran makanan dan perkhidmatan runcit - boleh mengekalkan ekonomi, walaupun dengan kapasiti terhad.

Kita sangat merasakan bahawa tiada kes yang jelas atau bukti pencemaran melalui penghantaran makanan; Malah, terdapat risiko yang lebih tinggi untuk mengatasi virus itu daripada membeli-belah runcit di kedai, pasaraya atau di luar.

Risiko penghantaran, jika ada, akan bersentuhan dengan penunggang penghantaran (rider).

Walau bagaimanapun, kini terdapat penghantaran tanpa sentuh, sementara banyak restoran F & B (Food & Beverages) mempunyai amalan terbaik dalam pengendalian makanan.

Manakala pembungkusan makanan pula boleh dibersihkan atau dibuang, sama seperti beg makanan runcit, beg plastik atau bahan buang lain.

Bertentangan dengan pendapat umum yang mengatakan rider masih mempunyai pendapatan tinggi, sebenarnya pekerja penghantaran makanan kehilangan pendapatan semasa Covid-19, disebabkan oleh waktu pembukaan terhad untuk restoran, pengendali kedai makan yang terhad, serta penutupan cawangan-cawangan dan sekatan jalan raya.

Banyak restoran F & B juga berjuang untuk menyesuaikan diri dengan kaedah takeaway (penghantaran) sahaja sementara orang penghantaran beroperasi pada kapasiti berkurangan.

Pekerja penghantaran makanan menyokong perniagaan tempatan dan seterusnya, ekonomi.

Mereka menyediakan pendapatan untuk kedai F & B, penjaja, peniaga kecil dan rider dalam kitaran ekonomi, kebanyakannya mereka dari segmen B40.

Syarikat-syarikat penghantaran makanan atau restoran online merupakan di antara beberapa majikan semasa MCO ini. Mereka masih memainkan peranan untuk merangsang ekonomi dengan menyediakan pekerjaan dan membantu peniaga kecil, penjaja dan perniagaan di restoran F & B untuk terus hidup.

Kerajaan perlu memastikan keselamatan dan kelangsungan syarikat dalam perkhidmatan penting supaya perniagaan ini dapat terus menyokong ekonomi.

Perniagaan ini menyediakan pekerjaan untuk banyak B40s dalam bidang berikut:

-Penghantaran makanan memberi pendapatan kepada rider yang majoritinya anak muda Melayu dan dari golongan b40
-Restoran dan penjaja menjual makanan yang dibuat daripada ramuan dan hasil segar yang dibeli daripada petani dan nelayan
-Restoran menggunakan sebahagian besar ekonomi dan tenaga daripada kumpulan B40

Kerajaan juga harus membenarkan penyerahan makanan untuk meneruskan perkhidmatan melebihi pukul 8 malam.

Walaupun kita menyokong usaha kerajaan untuk membendung virus ini, kita mesti mempertimbangkan akibat jam operasi terhad:

-Slot waktu 8 pagi hingga 8 malam akan menyebabkan pembelian panik di pasar raya dan restoran, memaksa lebih banyak orang di kawasan yang ramai dan risiko jangkitan yang lebih tinggi.
-Perkhidmatan penghantaran makanan mempunyai bilangan pekerja yang terhad. Frontliner yang bekerja di luar pukul 8 malam juga akan menghadapi masalah untuk memesan makanan, menyebabkan pendapatan yang lebih rendah untuk pekerja dalam bidang ini, rider dan kakitangan restoran dalam perkhidmatan penghantaran makanan juga akan terjejas.
-Jika niat MCO adalah untuk menghadkan pergerakan, maka perlu mematuhi tiada makanan dan tidak makan di restoran untuk makan malam, hanya penghantaran makanan dibenarkan selepas pukul 8 malam. Ini adalah pendekatan di China di mana kedai-kedai dan restoran F & B dibenarkan beroperasi sehingga jam 12 pagi.
-Peniagakecil dipengaruhi oleh waktu yang terhad, jadi ada keperluan untuk menyokong perniagaan ini untuk terus hidup.

Walaupun kita menghargai usaha kerajaan untuk menyediakan bantuan rangsangan, namun pekerjaan, kitaran tunai dan ekonomi mesti juga dikekalkan.

Kita perlu menyokong peniaga gerai penjaja / kejiranan tempatan. Di sini, kita dengan rendah hati boleh mencadangkan penyelesaian berikut:

-Tetapkan slot masa untuk perkhidmatan pickup dan hantar antara jam 8 pagi dan 8 malam di MCO Fasa 2
-Izinkan cawangan F & B beroperasi sehingga 11 malam untuk menampung orang ramai dan pekerja lewat malam. Benarkan perkhidmatan penghantaran makanan, tetapi tidak mengambil di restoran sendiri.
-Pilihan penyediaan makanan yang lebih baik bagi menggalakkan pelanggan boleh memilih untuk penghantaran tanpa perhubungan sementara restoran dan kafe yang mengamalkan garis panduan keselamatan dan kebersihan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), dan
-Penghantaran makanan / bahan runcit dapat mengurangkan pergerakan orang ramai, memastikan industri makanan, sekurang-kurangnya, kekal sebagai pemacu untuk pekerjaan dan ekonomi.

Kesimpulannya, persoalan besar, apakah penghantaran makanan ini selamat? Mari kita rujuk kepada dua pakar:

Prof Sally Bloomfield, profesor kehormat London School of Hygiene dan Tropical Medicine:

"... dengan penghantaran ke rumah, semua risiko dihapuskan. Sebagai perbandingan, coronavirus tidak 'membiak' di luar badan sehingga pada masa ia disampaikan, sebarang peluang jangkitan sudah lebih rendah kerana virus itu mula kehilangan infeksinya sebaik sahaja ia meninggalkan orang yang dijangkiti ... "

"Ini bermakna risiko penghantaran rumah adalah" sangat kecil "berbanding dengan mengunjungi pasar raya."

Dr James Gill, pensyarah klinikal kehormat Warwick Medical School:

"... Orang ramai boleh menggunakan perkhidmatan penghantaran makanan sebagai cara untuk mengurangkan keperluan mereka untuk mengunjungi pasar raya. (Penghantaran) menekankan kepentingan kunci yang dikenakan, sebagai pengasingan sosial dan sekatan pergerakan adalah pertahanan terkuat bagi orang awam dalam menentang jangkitan COVID-19.

"Adakah orang ramai bimbang tentang pendedahan coronavirus dari bahan makanan yang disampaikan terus ke rumah mereka? Jawapannya tentu tidak kerana perjuangan menentang pandemik ini patut didorong oleh data yang pesat dikutip, dikaji dan dikemas kini. Kemungkinan besar, risiko pendedahan daripada penghantaran makanan adalah kurang daripada risiko pendedahan kepada pasaraya dan barisan pada pemeriksaan.

"Penghantaran makanan, sama ada dari rakan-rakan / saudara-mara atau kurier pasaraya akan membawa risiko pendedahan yang lebih rendah. Kebanyakan orang mempunyai peluntur dan kain untuk menghapuskan kuman atau virus dalam penghantaran ke rumah, dengan berkesan menghapuskan risiko. "

Jangan ditambah lagi keresahan rakyat yang terpaksa berkurung di dalam rumah. Makanan adalah satu-satunya punca kegembiraan yang ada kini. Kerajaan harus membenarkan kitaran ekonomi kecil ini terus bergerak, masih terdapat mereka yang boleh bekerja dan pada masa yang sama rakyat dapat mematuhi #dudukrumah tanpa alasan lagi.

HUBUNGI SAYA

Alamat: No. 14-01, Jalan Langkasuka, Sri Anugerah, Larkin, 80350 Johor Bahru