July 1, 2021

Wajarkah MySejahtera dikomersialkan atau diberi akses big data ?

HARI INI, tiga dari setiap empat orang di Malaysia menggunakan aplikasi MySejahtera (MySJ) aplikasi yang dibangunkan untuk memantau pergerakan orang ramai sejak tercetusnya Covid-19 tahun lalu menjadikannya boleh dieksploitasi dan dikomersialkan. Pendapat ini disuarakan oleh Liew Jia Teng The Edge Malaysia yang wajar kita kaji bersama.

Mengingat pangkalan penggunanya yang luas dan sangat besar hari ini, MySJ pastinya amat berharga. Bukan lagi rahsia bahawa banyak syarikat teknologi dan IT telah berusaha untuk meyakinkan kerajaan agar MySJ dapat digunakan dengan baik untuk faedah rakyat, bukan komersial, apabila wabak ini berakhir.

Pada bulan April, Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah menyatakan bahawa MySJ dapat diperluas untuk merangkumi sektor e-dagang, pendidikan dan perkhidmatan penghantaran, selain berfungsi sebagai platform aplikasi super (all-in-one). Beliau dilaporkan berkata jika penggunaan MySJ diperluas, aplikasi yang saat ini digunakan oleh hampir 25 juta rakyat Malaysia akan dapat menyediakan pelbagai perkhidmatan di bawah satu platform. Bagi seorang menteri, ia baik kerana nampak halatuju membantu rakyat. Tetapi untuk jangka panjang, perlindungan kepada pemain-pemain digital dan sektor ekonomi, ia amat tidak selesa kerana kerajaan telah mewujudkan lagi satu badan monopoli.

Menurut kajian The Edge, beberapa firma teknologi di negara ini, termasuk pemain e-dompet dan e-pembayaran, telah membuat tawaran ke MySJ mengenai kemungkinan adanya kolaborasi. Sebilangan dari mereka berhasrat untuk menawarkan sokongan teknologi untuk mengubah MySJ menjadi aplikasi super, sementara yang lain berusaha untuk mendapatkan big data yang besar dari MySJ.

Walau bagaimanapun, kerahsiaan data dan keselamatan pengguna MySJ akan menjadi antara isu sensitif yang harus dipertimbangkan sebelum aplikasi tersebut dapat diubah menjadi aplikasi super. Sekiranya isu-isu ini tidak ditangani dengan baik, kerajaan akan mendapat backfire dari rakyat.

Walau bagaimanapun, MySJ tidak bertujuan untuk komersial ketika diperkenalkan tahun lalu. Oleh yang demikian, Putrajaya harus berhati-hati agar tidak memburukkan lagi pentadbiran.

Menurut laman web MySJ, aplikasi ini dikembangkan melalui kerjasama strategik antara Majlis Keselamatan Nasional (NSC), Kementerian Kesihatan (KKM), Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (Mampu), Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti).

MySJ dikembangkan untuk menyokong pelaksanaan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342). Aplikasi ini boleh digunakan oleh semua rakyat Malaysia dan penduduk Malaysia, yang boleh memuat turun secara percuma dari Galeri Aplikasi Mudah Alih Kerajaan Malaysia, App Store, Google Play Store dan Huawei AppGallery.

Salah seorang CEO syarikat digital tempatan menyatakan bahawa pangkalan data MySJ amat wajar tidak boleh diusik untuk komersial atau kegunaan lain. Beliau juga dikatakan mengenali pasukan MySJ dan KKM yang mengawasi applikasi tersebut.

Beliau menekankan bahawa MySJ ditadbir di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342), yang merupakan tindakan yang membolehkan tindakan di bawah agensi kerajaan melaksanakan perkara-perkara tertentu ketika memerangi wabak dan wabak. Oleh itu, data di MySJ berada di bawah kawalan yang lebih ketat daripada Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (Akta 709) (PDPA).

Mungkin aplikasi super kerajaan, di mana semua perkhidmatan kerajaan dapat disediakan di atas aplikasi MySJ, akan lebih baik. Tetapi bolehkah syarikat yang menjaga MySJ dapat menguruskan cabaran data yang begitu besar ? Kekhuatiran ini ditimbulkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif itu yang memilih untuk tidak dinyatakan namanya.

Begitu juga untuk ‘aplikasi super komersial’ juga sangat menguntungkan, berdasarkan pangkalan data yang dimiliki MySJ. Tetapi sekali lagi, sukar untuk melihat bagaimana ia boleh berlaku, dengan batasan undang-undang dan peraturan yang melindungi big data itu.

MySJ dimiliki dan dikendalikan oleh kerajaan Malaysia. Ia ditadbir oleh KKM dan dibantu oleh NSC dan Mampu. Sejajar dengan PDPA, kerajaan telah memberikan jaminan bahawa maklumat peribadi pengguna hanya akan digunakan untuk tujuan mengurus dan mengurangi wabak Covid-19, dan tidak akan diberikan kepada pihak lain.

Transformasi super apps tidak akan mudah

Rakan pengurus Vision Group Chua Zhu Lian mengatakan transformasi MySJ menjadi aplikasi super tidak akan semudah hanya memasukkan data ke platform.

Terdapat elemen seperti user-friendly yang memerlukan perancangan, reka bentuk dan kerja keras transformasi berterusan selama bertahun-tahun untuk memenuhi permintaan pelanggan yang sentiasa berubah.

Di sektor e-wallet sahaja kita dapat perhatikan betapa sukarnya untuk pemain-pemain di sektor ini untuk mendapatkan pelanggan bagi menggunakan platform masing-masing. Jika MySJ dibenarkan menjadi applikasi sehenti di mana semuanya ada, maka banyak syarikat di industri ini akan gulung tikar. Sudahlah sekarang terpaksa bersaing dengan syarikat e-dompet milik bank atau badan regulasi seperti Pay Net, Duit Now dan Jom Pay.

Untuk menjadi aplikasi super, syarikat yang menyelia itu perlu integrasikan semua komponen yang dapat diganti dalam kehidupan seharian pengguna. Sebagai contoh aplikasi super yang benar-benar berjaya adalah Tencent Holdings Ltd dan Alibaba Group Holding Ltd, yang memudahkan pelbagai elemen kehidupan pengguna mereka, dari berbual, panggilan ke pengurusan kerja dan pembayaran.

Privasi data di MySJ amat penting, kerana MySJ dikembangkan pada masa yang sangat memerlukan dan untuk mengekang penyebaran Covid-19. Lebih-lebih lagi, permintaan untuk data masyarakat diwajibkan oleh kerajaan.

Ada pemain industri memberi amaran kepada pihak berkepentingan MySJ supaya pihak kerajaan perlu menangani perkara ini dengan baik sebelum akses diberikan untuk mengubah applikasi tersebut menjadi penggunaan komersial.

Pemeriksaan ke atas dasar privasi MySJ menunjukkan bahawa aplikasi tidak akan merekod data peribadi pengguna kecuali bila ia diberikan secara sukarela dan dengan izin mereka.

Dasar ini juga menyatakan bahawa data peribadi yang dikumpulkan tidak akan digunakan untuk tujuan lain selain yang berkaitan dengan pengurusan Covid-19 melainkan jika diminta untuk mematuhi kewajipan undang-undang. Di samping itu, ia menekankan bahawa data peribadi yang dikumpulkan oleh aplikasi tidak boleh diberikan kepada pihak ketiga atau dipindahkan ke tempat di luar Malaysia untuk tujuan komersial.

Dari segi kerahsiaan data, data peribadi yang dikumpulkan oleh aplikasi MySJ akan dirahsiakan sesuai dengan privasi, sesuai dengan undang-undang dari semasa ke semasa.

Data pengguna untuk “daftar masuk” disimpan selama 90 hari dan dibersihkan selepas itu.

Dasar privasi lebih jauh menyatakan bahawa aplikasi menerapkan ciri keselamatan yang mematuhi piawaian antarabangsa untuk melindungi kerahsiaan dan keselamatan maklumat pengguna. Data ketika diproses akan akan menjalani proses encryption, sementara data yang diambil disimpan di storage yang sangat selamat.

MySJ dapat menjadi aplikasi yang sangat berguna dan laku, jika kerajaan membenarkannya.

Namun, secara realistik, ia mungkin tidak berlaku dalam masa terdekat. Projek ini, sekiranya dapat dilaksanakan, akan menjadi sangat tidak menentu, disebabkan oleh pelbagai isu sensitif seperti masalah privasi dan faktor politik.

Sekarang, ramai pemain industri akan menutup mulut kerana topik ini sangat sensitif. Pujian harus diberikan kepada The Edge Malaysia kerana menimbulkan persoalan ini. Ia juga suatu kesedaran. Jika kerajaan ingin juga mengkomersialkan MySJ kelak, kerajaan juga harus mempertimbangkan untuk membenarkan MySJ untuk bekerjasama dengan pengendali e-dagang dalam menjual produk kesihatan dan perubatan yang berkaitan. Model perniagaan ini akan membolehkan pengusaha di pasaran berkongsi hasil dengan kerajaan, dan bukannya meminta Putrajaya mengenakan bayaran kepada mereka.

Pasti banyak pemain e-commerce akan berusaha bekerjasama dengan kerajaan.

Mungkin bukan semua syarikat lebih-lebih lagi syarikat besar yang mempunyai big data seperti BigPayMe dari Air Asia akan berusaha mendapatkan akses ke pangkalan data MySJ. tetapi kita harus akui akan ada beberapa pemain e-dompet, terutama yang tidak mempunyai asas pengguna yang kuat pada masa ini menginginkan akses kepada data MySJ. Syarikat yang mempunyai data pengguna yang jauh lebih besar mungkin tidak ambil kisah.

Seorang teknopreneur yang terlibat dalam perniagaan dompet digital menunjukkan bahawa pemain e-dompet yang besar dan mapan mungkin menentang idea MySJ diubah menjadi aplikasi super, kerana mereka sudah banyak melabur termasuk sejumlah besar di pemasaran untuk meluaskan pangkalan pengguna mereka.

Aplikasi super adalah perniagaan yang menguntungkan jika anda dapat membina dengan jayanya. WeChat telah membuktikannya. Ia memerlukan banyak produk dan usaha pemasaran. Entiti komersil seperti Touch ’n Go dan Grab ingin menjadi peneraju dalam sektor ini, jadi mereka telah melabur dengan banyak sekali. Ini adalah pasaran bebas untuk pemain e-wallet lain untuk memilih ‘kenderaan’ mereka, tetapi mereka harus membangunnya dengan usaha mereka sendiri, bukan dengan memanfaatkan usaha kerajaan seperti MySJ. Kerajaan juga hendaklah memastikan keadilan tersebut supaya tidak membenarkan akses kepada mana-mana pihak untuk mengambil data MySJ.

Ini adalah fakta : Kita semua memuat turun MySJ kerana kita tahu itu adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk memerangi Covid-19. Itulah sebab utamanya. Kesukarelaan rakyat memberikan data tidak boleh dimanfaatkan untuk tujuan perniagaan mana-mana syarikat pun.

HUBUNGI SAYA

Alamat: No. 14-01, Jalan Langkasuka, Sri Anugerah, Larkin, 80350 Johor Bahru